Cum pot fi pornite războaie fără motiv din cauza tehnologiei deepfake

de: Ciprian Ioana
28 04. 2021

Tehnologia deepfake poate dăuna grav imaginii unei persoane, publice sau nu, dar poate fi folosită și-n alte scopuri. Se poate ajunge chiar la războaie fără motiv.

Tehnologia deepfake se folosește de inteligența artificială pentru a crea imagini sau videouri care nu-s reale de fapt. Așa au apărut și imaginile din satelit, care nu-s reale, dar au rolul de a dezinforma. Ele pot fi, de exemplu, trucate pentru a arăta o bază militară a unui alt stat într-un loc în care ea n-ar trebui să existe.

E motivul pentru Universitatea din Washington a creat un experiement pentru a arăta cât de ușor pot fi trucate astfel de imagini,.

Războaie fără motiv din cauza deepfake

Echipa de cercetători a venit cu un algoritm care a învățat modul în care sunt construite pozele din satelit pentru a crea altele noi, evident trucate. Iar rezultatul a fost, pe cât de spectaculos, pe atât de înfricoșător. Pentru că puteai fi păcălit imediat că imaginea e una reală.

E greu de crezut, într-adevăr, că un guvern al oricărei țări poate fi păcălit în acest fel. Dar e clar că această tehnologie poate fi folosită și pentru scopuri de acest fel. Mai ales că situațiile geopolitice tensionate pot fi speculate la un moment dat, mai ales în perioade în care lucrurile nu sunt tocmai calme, de persoane rău-intenționate.

Doar că astfel de imagini pot fi folosite de guverne pentru a ascunde, de fapt, realitatea din teren. Pot truca imaginile din satelit pentru a arăta, de exemplu, că o zonă nu e bombardată, că anumite clădiri sunt încă în picioare sau că nu ar fi retrasat granițe în zone în care instabilitatea politică e mare.

Tehnologia, extrem de problematică

Prin tehnologia deepfake, pot fi create videouri sau imagini în care pare că sunt prezentate anumite persoane, dar realitatea e alta. Așa au apărut pe internet discursuri contrafăcute cu regina Marii Britanii sau Barack Obama, dar și clipuri pornografice în care protagoniști păreau să fie persoane publice.

Recent, Comitetul pentru Afaceri Externe din Olanda a fost păcălit să intre într-o videoconferință cu cel ce părea să fie Leonid Volkov, șeful staffului lui Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia aflat în greva foamei de aproximativ 20 de zile într-o închisoare rusească. Conținutul discuției nu a fost făcut public, dar un lucru este sigur.

La ceva timp după conversația respectivă a devenit evident că interacțiunea s-a desfășurat cu un deepfake, nu cu persoana ce părea să fie la capătul firului.

Nu este clar cine a pus la cale totul, dar se pare că nu a fost primul incident. În ultimele săptămâni, persoana respectivă a reușit să poarte conversații cu politicieni din Letonia și Ucraina. În plus, a abordat personalități politice din Estonia, Lituania și Marea Britanie.